06-10423093 info@leefstijlarts-allart.nl Afspraak

Ayurveda

Ayurveda is de duizenden jaren oude traditionele Indiase geneeskunde. Het is waarschijnlijk de oudste holistische geneeskunde. Hoewel je je kunt voorstellen dat er veel is veranderd in die duizenden jaren, is veel van deze geneeskunde nog steeds actueel. In de Ayurvedische geneeskunst draait het er simpel gezegd om dat je balans brengt in je leven. Ieder mens is uniek en heeft een geheel eigen aanleg (“constitutie”).

De 3 Indiase namen voor de constituties zijn in het verleden wel eens vertaald met: Hert (=Vata), Tijger (= Pitta) en Olifant (= Kapha). Deze vertaling geeft ook direct al een beeld bij de verschillende eigenschappen van de 3 constituties. Het hert is gehaast, snel, zenuwachtig, raakt wat sneller uit balans (maar kan dit ook makkelijker weer corrigeren) en heeft ook een snelle, maar gevoelige spijsvertering. Ze zijn meer gericht op de toekomst, zien vaker beren op de weg. De tijger is sociaal, krachtig, gepassioneerd (vurig) en heeft een sterke spijsvertering; hij kan veel eten zonder daar snel last van te hebben. Tijgers leven meestal meer in het nu. De olifant is wat trager, gemoedelijk, trouw, houdt van relaxen en vaak van veel zoetigheid en vet eten; de spijsvertering is eveneens traag, waardoor ze makkelijker in gewicht aankomen. Olifanten kijken vaak meer terug naar het verleden, ze hebben een goed geheugen. Bij de meeste mensen overheerst één van deze constituties (de hoofdconstitutie); de andere twee zijn ook aanwezig maar normaliter in mindere mate.

Elke constitutie heeft zijn eigen voedings- en leefstijladviezen om zo goed mogelijk in balans te blijven. En dat is ook logisch, want we zijn immers niet allemaal precies hetzelfde. Tijdens het consult wordt gekeken wat bij je past en wat voor jou het beste werkt.