Kinderen
Veel klachten die bij kinderen voorkomen kunnen door één of meer relatief simpele aanpassingen in voeding en/of leefstijl verholpen worden. Zonder medicatie.
Hieronder staan enkele veel voorkomende klachten en aandoeningen bij kinderen waarbij leefstijlgeneeskunde en orthomoleculaire geneeskunde een uitkomst kunnen bieden. Deze lijst is zeker niet volledig, aarzel niet om contact op te nemen met de praktijk voor overleg of om een intakegesprek in te plannen.
Is je kind vaak druk, heeft het veel energie en is het sneller afgeleid dan andere kinderen? Heeft je kind de diagnose ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder) gekregen? Sommige kinderen zijn natuurlijk gewoon levendiger dan andere. Maar als je kind er last van ondervindt, bijvoorbeeld doordat het moeite heeft in de klas, is het goed om eens te kijken wat hieraan te doen is. Vaak wordt gedacht dat de symptomen erfelijk zijn of dat er medicatie gegeven moet worden, terwijl de klachten door middel van enkele relatief simpele aanpassingen in voeding en leefstijl goed te verhelpen zijn. Je kind kan zich dan beter concentreren, heeft minder onrust en voelt zich prettiger.
Veel kinderen hebben in meer of mindere mate last van eczeem (rode, jeukende huiduitslag). Dit is eigenlijk altijd een teken dat er sprake is van een allergie. Kinderen kunnen erg veel last hebben van de jeuk, waardoor ze wellicht ook slechter slapen, prikkelbaar zijn, zich minder goed kunnen concentreren of minder fijn kunnen spelen. Soms lijken allergieonderzoeken geen duidelijke aanwijzingen te geven, of misschien is je kind nog te jong voor deze onderzoeken. Vaak wordt hormoonzalf voorgeschreven, waarna de eczeemplekken tijdelijk verminderen of verdwijnen. Maar de oorzaak is niet weggenomen, het eczeem ontstaat niet zomaar. En dus komt het eczeem vroeg of laat terug, nadat gestopt wordt met de hormoonzalf. De onderliggende oorzaak kan zich ook op een andere locatie in het lichaam gaan uiten, wanneer het eczeem wel onderdrukt blijft met hormoonzalf. Er ontstaan bijvoorbeeld astma.
Tijdens het consult brengen we alle klachten en factoren in kaart en hierna wordt een speciaal op jouw kind afgestemd behandelplan gemaakt.
Allergieën en astma komen helaas erg veel voor bij kinderen. Deels kan dit erfelijk zijn; vaak heeft een van de ouders ook een allergie. Je kind is misschien vaak snotterig of benauwd en/of moet veel hoesten (vaak met name ’s nachts). De astma belemmert je kind misschien om lekker te kunnen sporten en bewegen, omdat het dan benauwd wordt.
Maar gelukkig is het heel goed mogelijk om de allergieklachten en astmaklachten te verhelpen, zonder medicatie. Samen met jou en je kind maken we een speciaal behandelplan, volledig afgestemd op de klachten, aanleg en voorkeuren van jouw kind. Je zult zien hoe snel je kind zich beter zal voelen.
Is je kind vaak moe of hangerig? Is het prikkelbaar, heeft het woede-uitbarstingen? Vermoeidheid komt niet alleen door slecht slapen, hoewel dit natuurlijk een belangrijke factor is; het kan echter ook zijn dat iets in het lichaam meer energie vraagt dan normaal is of dat er iets anders aan de hand is. Tijdens het consult brengen we alle factoren in kaart die hierbij een rol kunnen spelen en hierna maken we een behandelplan, volledig afgestemd op jouw kind.
Maag-darmklachten komen veel voor bij kinderen, maar dit betekent niet dat het ‘normaal’ is. Vaak buikpijn, obstipatie (harde ontlasting), diarree of vaak dunne ontlasting, veel winderigheid of misselijkheid: dit zijn allemaal voorbeelden van klachten die je kind kan hebben en waar het zich rot door kan voelen. Dit kan ook het slapen en het humeur van je kind beïnvloeden en daarmee zelfs ook de leerprestaties. Samen met de ouders en het kind maken we een speciaal op jouw kind afgestemd plan; je zult zien hoe snel je kind zich beter zal voelen.
Is je kind vaak of doorlopend verkouden? Heeft het regelmatig oorpijn of oorontstekingen? Denk je misschien aan een operatie, zoals buisjes in de oren of het knippen van de amandelen?
Natuurlijk is het zo dat kleine kinderen in de eerste jaren vaker verkouden zijn, zeker als ze naar een kinderopvang gaan. Het immuunsysteem van een jong kind is nog bezig om zich te ontwikkelen. Een kind hoort echter niet doorlopend verkouden te zijn of steeds weer oorpijn te hebben.
Gelukkig is hier heel goed iets aan te doen met enkele relatief simpele aanpassingen. Samen zullen we een speciaal op jouw kind afgestemd behandelplan opstellen en je zult merken hoe snel het beter gaat.