Recepten
Op deze pagina vind je enkele recepten om wat inspiratie op te doen en/of meer variatie aan te brengen in je eetpatroon. De recepten zijn gebaseerd op de recepten van Leef Puur Natuur
De recepten zijn geschikt voor de meeste mensen; als je (tijdelijk) bepaalde voedingsmiddelen moet vermijden, kun je kijken of je een of meer ingrediënten kunt vervangen. Bij sommige recepten geef ik vervangende opties.
BOUNTY CHIAPUDDING
ZO MAAK JE HET
1. Meng alle ingrediënten in een glas of bakje. Dek het af en zet 1 nacht in de koelkast.
2. Haal de chiapudding uit de koelkast en roer even door.
INGREDIËNTEN
3 el chiazaad
100 ml kokosmelk met 17% vet
100 ml ongezoete, plantaardige melk
1 el notenpasta
1 el cacao nibs
1 tl kokosrasp
VOEDINGSWAARDEN
Koolhydraten: 4,5 gram, Eiwitten: 13,5 gram, Vetten: 40,5 gram, Vezels: 14,5 gram, Kcal: 464

OMELET MET TOMAAT EN BOSUI
ZO MAAK JE HET
1. Klop de eieren met de edelgistvlokken, peper en zout los in een kom. Roer daarna de bosui, de tomaten door het mengsel.
2. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan. Giet het eimengsel in de pan en bak de omelet aan beide kanten gaar.
3. Leg de omelet op een bord en garneer met de rucola
INGREDIËNTEN
2 eieren
2 tomaten, in kleine blokjes
½ el olijfolie
1 bosui, in dunne ringen
2 el edelgistvlokken
40 gram rucola
VOEDINGSWAARDEN
Koolhydraten: 11 gram (Netto 3,5 gram), Eiwitten: 22,5 gram, Vetten: 15,5 gram, Vezels: 8,5 gram, Kcal: 295
HAVERMOUTPAP MET BLAUWE BESSEN
ZO MAAK JE HET
1. Verwarm de havermout, de zaden, blauwe bessen, de kaneel en de plantaardige melk langzaam in een pannetje. Roer regelmatig door tot er een pap ontstaat.
2. Schep de pap in een kom en garneer met noten.
INGREDIËNTEN
20 gram havermout (of vlokken van rijst, quinoa, boekweit, gierst of amarant)
200 ml ongezoete, plantaardige melk
50 gram biologische blauwe bessen, vers of diepvries
½ of 1 tl Ceylon kaneel*
20 gram walnoten (of noten naar keuze)
1 el chiazaad of lijnzaad
1 el hennepzaad
* pas op met kaneel bij histamine-intolerantie/allergische klachten
VOEDINGSWAARDEN
Koolhydraten: 20,5 gram (Netto 8,5 gram), Eiwitten: 15,5 gram, Vetten: 29 gram, Vezels: 12 gram, Kcal: 417
ZADEN-PITTENBROOD
ZO MAAK JE HET
1. Meng alle droge ingrediënten in een grote kom.
2. Meng de kokosolie met het water en de honing in een kleine kom.
3. Voeg de natte ingrediënten toe aan de kom met droge ingrediënten en roer goed.
4. Stort het deeg in de cakevorm en maak de bovenkant glad met de achterkant van een lepel.
5. Dek de cakevorm af met een theedoek en laat een nacht, buiten de koelkast, rusten.
6. Verwarm de oven op 170 ºC.
7. Bak het zaden-pittenbrood 20 – 23 minuten in de oven. Bekleed ondertussen een ovenrooster met bakpapier.
8. Haal het brood voorzichtig uit de cakevorm. Leg het brood op het met bakpapier beklede rooster en bak nog 35 – 40 minuten.
9. Laat het zaden-pittenbrood helemaal afkoelen. Snijd het brood daarna in 15 plakken
INGREDIËNTEN (VOOR 15 PLAKKEN)
135 gram zonnebloempitten of pompoenpitten
90 gram lijnzaad
65 gram hazelnoten, grof gehakt
145 gram havermout
2 el chiazaad
4 el psylliumvezels*
1 tl zout
3 el biologische kokosolie, gesmolten
360 ml water
BENODIGDHEDEN
(Siliconen) cakevorm van 25 bij 11 cm 1.
Bereiding: 15 MINUTEN
Oventijd: 45 – 63 MINUTEN
*Psylliumvezels zijn o.a. te koop bij natuurvoedingswinkels, grote supermarkten en sommige drogisterijen. Het zaden-pittenbrood is tot 5 dagen te bewaren in een goed afgesloten trommel. Invriezen kan ook.
